“При мен дисциплината в час е основно изискване към учениците.

...
 “При мен дисциплината в час е основно изискване към учениците.
Коментари Харесай

Ученици от родопско село са трети по успех на втората матура

  “При мен дисциплината в час е главно условие към учениците. В началото тутакси всички мобилни телефони са на бюрото ми. Без учебник и тетрадка никой не си разрешава да влиза в час. Успявам още с първите 5 мин да ги заинтересувам и децата свършват часа с съвсем научени уроци. Стремя се да преподавам на понятен език за тях. В днешно време учениците четат все по-малко. Въпреки навлизането на технологиите учителят става все по-голям. Затова се стремя да завладея учениците с забавен метод на поднасяне на материала ”.

 Така в резюме учителката по биология Даниела Куцева от СУ „ Христо Ботев ” в Чепинци изяснява по какъв начин е съумяла да приготви 10 отличници за втората матура, която е по избор. Със междинен триумф 5,66 учебното заведение от родопското село се подреди на трето място в страната, което провокира голям интерес към преподавателката, която ще бъде наградена с финансов бонус от просветното министерство.

  “Тук, на село, никой не знае какво са частни уроци, не вървят и в огромния град – просто нямат пари и учат ”, изяснява биоложката.

 Според Куцева не на последно място са и непокътнатите морални полезности в региона, където живеят най-вече българомохамедани. “Учителите сме на респект и сме уважавани. Родителите на децата ни имат доверие. В учебното заведение, в което преподавам, моите учители по български и литература и по математика са към момента учители и аз изпитвам почит към тях. Така е и с по-младите, които аз съм ги учила ”, споделя тя. През последната година-две в нейния кабинет има нови микроскопи и мултимедия. Ползва се и в кабинета по химия, където учениците имат също високи резултати. “Още в V клас ги поех научени и добре стимулирани, останалото е неизменност и дисциплинираност ”, прибавя Куцева.

 Зрелостниците в Чепинци тази година са общо 26, от тях 22 са държали втора матура по биология и здравно обучение. Куцева, която има 23 година училищен стаж, е направила две пробни матури през годината с възпитаниците си. Тя непрекъснато им дава съвещания и ги стимулира да учат биология. 26-мата зрелостници са се явили на регионалната олимпиада по биология, като 9 от тях са стигнали до националния кръг. Сега доста от тях ще аплайват медицина или друга компетентност, която изисква приемен изпит по биология.

  “Ако се ревизира в министерството обратно във времето, ще се види, че този триумф на нашите зрелостници не е инцидентен. Защото това е плод на доста години работа и триумфът има обичаи. Преди 8 година тези деца са се явявали на външно оценяване и тогава бяхме първи в региона, а Смолян беше отличник на национално равнище. Биологията е желан предмет от няколко години за втора матура, може да се каже, че от 10-ина години стартира този интерес за кандидатстване в медицински специалности. Завършили нашето учебно заведение към този момент са лекари – в Министерство на вътрешните работи болничното заведение в София, в смолянската болница имаме 2 медицински сестри, 2 лекарки и една кинезитерапевтка. В момента имаме 8 студенти в медицински специалности – лекари, фармацевти, медицински сестри ”, споделя шефът на учебното заведение в Чепинци Манчо Трампов.

  “При нас ангажираността на учебното заведение е да даде верния избор, споделяме им нишите, където могат да се осъществят. Постоянно се тръби, че има апетит за медицински фрагменти в страната, тъй като доста отпътуват за чужбина. От друга страна, анализите, демонстрират, че икономисти, адвокати не се търсят.

 И медицината е логически избор. Явно и учителят е сполучлив. Много държи на работата си, тя следи изявите на децата си и откакто завършат. Отличните им резултати, които демонстрират тук, се препокриват с оценките им по-късно, същите отлични резултати реализират и на кандидатстудентските изпити в медицинските университети. Може да е забавно в страната, че сме първенци пред огромни градове, само че когато се разчупи този стандарт, за мен е радващо, тъй като не отстъпваме в образованието по обособените предмети.

 Базата ни е съвършена, имаме окуражени и послушни деца и положителни учители. Вярно, имаме единствено една паралелка XII клас и много време не сме имали чак подобен отличен триумф. От този випуск ученичка се класира още в X клас на национално равнище на олимпиадата по биология. С този випуск работихме по един план, по който бяха включени 4 деца за спомагателна подготовка за олимпиади. Затова не е инцидентно, че са отличници. Една от зрелостничките –Исмегюл Хаджиеминова, към този момент е призната в медицински университет в Глазгоу, Англия, и интензивно се приготвя с учебници на британски език ”, споделя Трампов.

 Той се гордее също, че момиче, приключило предходната година учебното заведение в Чепинци и по-късно Медицински университет, е отворило своя аптека в Рудозем. По български език и литература (БЕЛ) триумфът на учебно заведение “Христо Ботев ” също е по-висок от междинния за страната – 4,30. Нормално е представянето на втората матура, която е по избор на ученика, да е по-добро от това по БЕЛ. Децата ни обаче са стимулирани и имат ясна визия какво бъдеще желаят, споделя Трампов, който към този момент 19 години е шеф на учебното заведение.

  “Не съм сюрпризирана, чаках такива резултати. На нито едно дете не съм отказала спомагателни съвещания през годината. Успеваемостта е висока и по-късно, доста деца към този момент учат медицина, стоматология, фармация или кинезитерапия ”, споделя Куцева. Тя се усеща най-щастлива в края на приемните изпити за университетите, когато се чува с учениците си и един по един ѝ оповестяват, че са признати. Нейни възпитаници през годините са лекари, които работят в София, в Смолян, в рудоземската болница. Освен Исмегюл Хаджиеминова още едно от децата в Чепинци чака удостоверение също да учи в Шотландия.

  “Успехите се дължат на положителната просветителна основа в учебното заведение, където родители, учители и елементарни хора са ангажирани както в проблемите, по този начин и в достиженията на учениците. В безпаричен регион, където работните места са лимитирани, учениците осъзнават, че с цел да се осъществят сполучливо в живота, е нужно да са образовани ”, споделя Куцева.

Инфо: www.izvanredno.info


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР